Att bo hos oss

Vår målsättning är att du ska trivas och känna dig trygg i ditt hem. Vi lovar att göra vårt yttersta för detta och hoppas också att du kan hjälpa till i det arbetet. Tillsammans kan vi utveckla boendet. På de här sidorna finns bland annat lite tips och goda råd som vi vill dela med oss av.

Vad kan du begära av oss?

  • Vi finns till hands när du vill nå oss.
  • Brister i bostaden eller boendet åtgärdas så fort vi kan efter att du meddelat oss.
  • Vi underhåller bostaden.
  • Värme och vatten finns.

Vad kan vi begära av dig?

I och med det skriftliga avtal som upprättas mellan oss följer även vissa skyldigheter för dig som hyresgäst. De innebär att:

  • Lägenheten används som avtalats (bostad)
  • Du vårdar bostaden väl
  • Du genast anmäler fel och brister i bostaden eller fastigheten till oss
  • Hyran betalas månadsvis i förskott
  • Du inte stör grannar och omgivning samt visar sundhet, ordning och gott skick
  • Du inte överlåter bostaden eller hyr ut den i andra hand utan tillstånd från oss
  • I övrigt enligt vad som föreskrivits i hyreslagen gäller, http://hyreslagen.com/

Frågor och svar

När du flyttar in

Vi vet att du är ivrig att komma på plats i ditt nya hem så snabbt som möjligt, men vi vill passa på att tipsa om några saker som kan vara bra att känna till när det är dags att flytta in.

När kan du flytta in?

Du har rätt att flytta in klockan 12.00 dagen då ditt hyresavtal börjar att gälla. Är det en lördag, söndag eller helgdag som avtalet börjar att gälla sker inflyttning tidigast kl. 12.00 den första vardagen efter helgen.

Adressändring

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket ( www.skatteverket.se/flytta ) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring ( www.adressandring.se ).

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan

Nycklarna

Alla nycklar hämtas på Stiftelsen Arjeploghus. Vill du har fler nycklar till din lägenhet kan du beställa det på vårt kontor.Kostnaden för extra nycklar får du stå för själv.

Tänk på att om du tappar bort någon nyckel, får du bekosta ett låsbyte när du flyttar från lägenheten.

Inkoppling av el

De flesta hyresgäster har eget abonnemang för hushållselen och väljer själva vilken elleverantör kontrakt tecknas med.

Du måste själv anmäla till din elleverantör när du flyttar in och ur lägenheten. Tex  Vattenfall  .  Glöm inte att abonnemanget ska avslutas när hyresavtalet upphör.

Följande adresser  ingår hushållsel för närvarande .

Drottninggatan 46-50 , Jakobs/Domängatan, Stor/Torggatan, Björkgatan , Gräns/Vintergatan

Gå igenom lägenheten

När du flyttar in i en lägenhet är det viktigt att du själv kontrollerar om det finns några brister som inte finns med i besiktningsprotokollet. Kontakta oss så fort som möjligt och senast inom 7 dagar om du hittar fel eller brister som inte finns upptaget i besiktningsprotokollet.

Uthyrning av bilplatser sker via vår bostadsförmedling.
Telefon: 0961-14 301

Att betala hyran

Hyran betalas alltid i förskott till bankgiornr 395-4203

Du kan betala hyran via autogiro. För att göra detta fyller du i nedanstånde blankett och lämnar/skickar in den till bostadsförmedlingen.

  Blankett autogiro.pdf

Trygghet

Hemmet är nog den mest trygga och säkra platsen i de flestas tillvaro men ibland kan olyckan vara framme. Som tur är finns det en hel del du kan göra själv för att förhindra olyckor.

Elektricitet

Elektricitet orsakar årligen många olyckor. Det enda du själv måste göra i din bostad är att byta glödlampor och säkringar som går sönder. Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning gör du klokt i att överlåta till en fackman. Kontakta oss om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver bytas eller lagas i din bostad. Samma sak gäller om du ser skadade elkablar, elkontakter osv i trapphus, källare eller ute i bostadsområdet på belysningsstolpar osv.

Eluttag för takarmaturer

Husets ålder avgör vilket eluttag för takarmatur som finns. I hus byggda eller ombyggda efter 1996 finns skyddsjord för takarmatur. Om du har ”tillräcklig kännedom” så får du själv byta kontakten på din armatur, men du får inte byta kontakten i taket.

El och våtutrymmen

I badrum och våtutrymmen ska alla elektriska installationer vara fasta eller ha ett särskilt uttag kopplat till jordfelsbrytare. Det enda som är tillåtet utöver detta avser specialuttag med 110 volt för rakapparater. Tänk på att aldrig använda någon elektrisk utrustning inne i ett badrum om kontakten till apparaten sitter i ett vägguttag utanför badrummet. Det kan vara förenat med livsfara att stå på ett fuktigt badrumsgolv och samtidigt hålla i en strömförande apparat.

Barnsäkerhet

Kökets utrustning, fönster och eluttag är små barns största faror. Placera farliga köksredskap, tvätt- och rengöringsmedel oåtkomligt för barnen. Ett barnsäkert spisskydd är en bra investering och kom ihåg att aldrig låta kastrullhandtag vara riktade så barn kan få tag i dem. Om spisskydd inte finns i lägenheten, prata med oss. Glöm inte att investera i barnsäkra fönsterhakar om sådana inte finns.

Barn är nyfikna och vill prova. Vägguttag kan verka spännande och ska kanske testas genom att ett föremål stoppas in i uttaget. Om föremålet är strömförande, kan olyckan vara framme. I nyare hus är alla eluttag försedda med petskydd. Om din lägenhets eluttag inte är försedda med petskydd finns billiga skyddsproppar av plast att köpa. Det är en billig försäkring! Tänk också på att köpa grenuttag och skarvsladdar med uttag som har petskydd.

Stäng tjuven ute

Det finns flera enkla knep för att försvåra för inbrottstjuvar. Var observant på trapphusdörrar och källardörrar som står öppna eller stänger dåligt. Meddela alla brister till oss.

Håll balkongdörr och fönster stängda om du inte är hemma och kan ha uppsikt över bostaden. Undvik att ha stöldbegärliga saker i vinds- eller källarförråd, och skaffa ett säkert hänglås. Se till att förrådet är låst även om du inte använder det. Kom ihåg att hemförsäkringen inte täcker stöldbegärligt gods som förvaras i källare eller vindsförråd.

Förhindra brand

Levande ljus är stämningsfullt, men tänk på att aldrig lämna rum med levande ljus, inte ens värmeljus, utan tillsyn. Finns det småbarn hemma? Låt aldrig tändstickor eller tändare finnas inom räckhåll för barn. Kontrollera att brandvarnare finns i bostaden och anmäl till oss om byte av batteri så fort som möjligt när brandvarnare larmar genom att den ger ifrån sig ett regelbundna pip.

I alla våra fastigheter finns brandvarnare installerat av oss. Brandvarnarens batteri har lång livslängd. Som hyresgäst tar du själv ansvar för dess funktionskontroll genom att trycka på brandvarnarens knapp. Pipsignalen som hörs innebär att brandvarnaren fungerar.

Om olyckan är framme

VARNA – omgivning om att brand eller annan akut händelse inträffat
RÄDDA – alla som är i omedelbar fara
LARMA – räddningstjänsten, ambulans och polis via SOS på telefon 112
SLÄCK – om du bedömer att klara av det utan att ta några onödiga risker
STÄNG – in branden. Stängda dörrar och fönster minskar tillförsel av syre till branden.

GÅ ALDRIG UT I ETT RÖKFYLLT TRAPPHUS!

Vid brand stiger röken uppåt. Därför är det lättare att se och andas nere vid golvet. Kryp alltid ut ur ett brinnande eller rökfyllt rum.

Larma SOS – 112

När det inträffar en olycka ska du ringa larmnummer 112. Ditt samtal kopplas då till länets SOS-central som larmar ut den hjälp du behöver. Oavsett vilken telefon du ringer ifrån, slår du alltid 112 utan riktnummer. Det gäller även mobiltelefoner. Det är viktigt att svara SOS-operatören på följande frågor:
Vad har hänt?
Var har olyckan inträffat?
Vem är du
Var ringer du ifrån?

Röken är farligast

Försök lokalisera branden, en brand i en fåtölj är tillräckligt för att fylla en villa eller lägenhet med dödlig rök. Är röken och hettan besvärande försök krypa eller hålla en låg ställning under utrymning och eventuella släckförsök. Röken är det största hotet när det brinner. Den innehåller ämnen som söver och kväver samtidigt som den gör det svårt att orientera sig. Vid golvet finns alltid friskt syre att andas och värmen är mycket lägre vid golvet.

Brand i elektriska apparater

Ha aldrig dukar, prydnadssaker eller levande ljus på din TV.
Börjar det brinna i TV:n eller andra elektriska apparater, dra ur kontakten! Täck över med t.ex. mattan eller våta handukar och få ut TV:n ur bostaden eller stäng in den i ett mindre utrymme. Har ni handbrandsläckare med pulver eller skum, kan givetvis den användas.
Larma räddningstjänsten.
Elfel och överhettningar är vanliga när det gäller tvätt och diskmaskiner samt torktumlare. Därför ska du aldrig tvätta, diska eller torktumla när du lämnar bostaden.

Brand på spis

Börjar det brinna när du steker, friterar eller på annat sätt hettar upp olja, fett eller stearin. Lägg på locket! så kväver du branden. Använd absolut inte vatten!!! Vatten innebär att elden kan sprida sig explosionsartat. Du kan även bli brännskadad.

Brand i inredning

Börjar det brinna i soffan, sängen eller annan lös inredning, försök kväva branden eller använd vatten för att kyla. Riv ner och trampa på eventuellt brinnande gardiner. Många bränder kan du släcka utan att använda någon speciell släckutrustning. Får däremot branden fäste så krävs det en handbrandsläckare för att ha en möjlighet att släcka. Begränsa branden genom att stänga branden till utrymmet om du ej lyckas att släcka branden.

Flervåningshus

Lägenheter i flervåningshus har ett gemensamt trapphus. Då är det viktigt att trapphuset inte blir rökfyllt.
Brinner det i din lägenhet så kom ihåg att stänga dörren när ni lämnar lägenheten. Om det brinner i en grannes lägenhet behöver ni inte utrymma i första läget. Avvakta i er lägenhet så länge ni inte får in rök i lägenheten.

Gå ej ut i trapphus som börjat att rökfyllas!

Hemförsäkring

Skaffa en hemförsäkring! Det finns många som bittert har ångrat sig när olyckan varit framme och en hemförsäkring saknats. Hemförsäkringen är ett billigt skydd om du råkar ut för brand, stöld eller skador på din egendom.

Området kring lägenheten

Husdjur

Hundar och katter skall hållas i koppel inom bostadsområdet. Tänk på att det finns de som är rädda för hundar. Husdjuren ska inte rastas var som helst i bostadsområdet. Om hundrastplats finns i området , använd den. Var också noga med att ta upp efter hunden.

Se till din katt! Den får inte springa lös så att den kan uträtta sina behov i barnens sandlådor eller i grannens trädgårdsland.

Nyttja balkongen rätt

En kopp kaffe på balkongen en vacker dag är trevligt. Men att grilla på balkongen är inte tillåtet då det innebär att grillos kommer in till grannen. Det är också en självklarhet att du inte skakar mattor, sängkläder eller andra föremål från balkongen. Tänk på dina grannar!

Mata inte fåglar eller harar från balkong eller fönster. Det kan leda till att råttor och möss lockas till huset för att sedan ta sig in. Ett välskött fågelbord en bra bit bort från huset är ett bättre sätt att hjälpa fåglarna en kall vinter.

Bilåkning i området

Barn ska kunna leka säkert inom bostadsområdet och föräldrar skall kunna känna sig trygga. Undvik att köra bil eller annat fordon inne i bostadsområdet. Om du måste köra in för i- eller avlastning, kör sakta och försiktigt. Tänk på barnen!

Tänk också på att bilvägar, körbanor och parkeringsplatser är dåliga lekplatser för barnen. Se till att barnen åker cykel, kälke, skidor, pulka och skateboard på trafikfria platser.

Gårdar och den yttre miljön

Det blir allt vanligare att hyresgästerna tillsammans tar ansvar och hjälper till med skötsel av den egna gården. Gården ska passa hyresgäster i alla åldrar för att kunna nyttjas av var och en som bor där. Om vi tar ett gemensamt ansvar och är rädda om buskar och träd och inte kör med fordon på gräsytor får vi en finare gård och ökad trivsel.

Ordning i trapphus och entréer

Visst kan det se trevligt ut med en blommande växt i ett trapphusfönster eller en julkrans på lägenhetsdörren till jul. Men ställ inte saker i trapphus eller utanför lägenhetsdörren. Cyklar, skidor, pulkor, barnvagnar osv utgör ett hinder när trapphus ska städas. Skrymmande föremål kan också vara i vägen för rörelsehindrade eller för utryckningspersonal om en olycka är framme.

Tvättstugan

Tvättstugan är nog det viktigaste gemensamma utrymmet i bostadshuset. Var noga med att boka och hålla tid ordentligt och följ de regler som finns för tvättstugan. Läs och följ också de anvisningar som finns för maskinerna noga.

Tänk på miljön – överdosera inte tvättmedel.

När du är klar, städa ordentligt i tvättstuga och torkrum efter dig.

Bredband

De flesta av Arjeploghus lägenheter har tillgång till  internet-uppkoppling. 

Hur gör jag om jag vill beställa?

Vi har Öppetnät via  Zmarket  https://zmarket.se/privat 

 

Vad behöver jag till min dator?

Du behöver nätverkskort och TP-kabel. Det finns att köpa hos någon datahandlare.

Det finns en fast router vid internetuttaget vill man ha trådlös router får man ordna det själv.

Vad händer när jag flyttar?

Om du flyttar till en annan lägenhet som är ansluten till operatörens nät följer ditt Internetabonnemang med om du gör en adressändring hos operatörens kundtjänst.

Flytta ut

Att bryta upp och flytta till ett nytt boende är ibland oundvikligt och nödvändigt av olika skäl. Naturligtvis hoppas vi att du är nöjd och har trivts så bra hos oss att vi får nöjet att erbjuda dig även ditt nya hem. Och så passar vi på att tipsa om några saker att tänka på om du flyttar.

Säga upp avtal

Uppsägning av hyresavtalet görs alltid skriftligt och uppsägningstiden är 3 hela kalendermånader. Ett avtal som exempelvis sägs upp någon gång under mars månad, upphör att gälla den 30 juni.

Besiktning

Innan du flyttar måste lägenheten besiktas av oss.

Visning

När lägenheten är uppsagd har nya hyresgäster rätt att komma och titta på den. Även om du redan har flyttat så måste nya hyresgäster kunna titta på lägenheten fram tills ditt avtal löpt ut.

Lämna lägenheten som den var

När du flyttar är det viktigt att du återställer lägenheten till det skick den var i när du flyttade in.

Dekaler, kontaktpapper och hyllpapper skall tas bort ur lådor och skåp liksom stift och spik.

Tavelkrokar, spik och dylikt skall ej i onödan dras ut ur väggar och tak då efterkommande hyresgäst eventuellt kan använda dessa.
Eventuella skador som uppkommit i lägenheten skall i möjligaste mån rättas till, det blir billigare för dig.
Vid nermontering av persienner gäller återställningsskyldighet av hål och dylikt i fönstersnickerier.

Städning

Du skall lämna ifrån dig en välstädad lägenhet. Glöm ej balkong och förrådsutrymmen samt eventuell förhyrd garageplats. Stänga alla fönster och vädringsluckor. Är du osäker på om din städning är tillräckligt bra kan du begära städbesiktning av oss.

Senast klockan 12.00 dagen efter det hyrestiden går ut, normalt månadens första vardag ska du ha lämnat lägenheten. Då ska allt vara städat och klart för den nya hyresgästens inflyttning.

Lämna nycklarna

Vi rekommenderar att nycklarna lämnas på Arjeploghus. Det är bäst för alla parter. Vi kollar att rätt nycklar lämnas till oss och därmed får den inflyttade hyresgästen också rätt nycklar. Saknas nycklar eller om det är kopior, så blir det rätt person som, i så fall, får betala detta.

Avstängning av el

När du flyttar in eller ut hos oss så behöver du kontakta Vattenfall eller annan elleverantör för att koppla av eller på elen i lägenheten.

Gör adressändring

För att din post inte ska komma på avvägar är det viktigt att du gör adressändring. Det gör du enklast på www.adressandring.se.

Ändra din hemförsäkring

Glöm inte att kontakta ditt försäkringsbolag och tala om att du har flyttat.

Att visa hänsyn

För att vi skall få ett trevligt boende finns en del saker som vi bör tänka på för oss som bor inom Stiftelsen Arjeploghus fastighetsbestånd. Genom att följa trivselreglerna kan såväl gammal som ung bidra till den goda gemenskapen i vår trappuppgång/bostadsområde.

Gården är ingen parkeringsplats

Vår gemensamma utemiljö blir ännu mer trivsam om vi använder de uppställningsplatser som är avsedda för cyklar och mopeder.

Respektera parkeringsbestämmelsen på gårdsplanen. Vid flyttning, om du är rörelsehindrad eller vid transport av tunga och skrymmande laster är det givetvis tillåtet att köra in. Kom dock ihåg att avlägsna bilen snarast! Detta är främst viktigt för att eventuella sjuktransporter etc skall ha fri framkomlighet till porten.

Gårdarna

Katter skall hållas under uppsikt och hundar skall vara kopplade, så att de inte stör eller förorenar i sandlådorna, på gångvägarna och grönområdena. Apropå föroreningar så lämnar vi givetvis inte heller några cigarettfimpar, snusprillor etc på gården.

Genom att visa hänsyn och gott omdöme, kan vi alla njuta av vistelsen utomhus.

Trivsel

Tänk på att ditt golv är grannens tak. Det är därför viktigt att du t.ex. inte låter TV, radio eller stereo stå på för högt. Detta är särskilt viktigt mellan kl. 22:00 och 07:00, då vi bör iaktta ”största möjliga tystnad”. Om du planerar att ha fest, meddela då grannar i god tid om detta.

Vi vill alla ha det fint i lägenheterna. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta görs på vardagar mellan kl 07:00 och 20:00 samt lördagar och söndagar fram till kl 16:00.

Gemensamma utrymmen

Tillsammans ansvarar vi för entré, trapphus och övriga gemensamma lokaler. Därför är det viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som har tilldelats oss och låter övriga utrymmen vara fria.

Det får inte stå barnvagnar, rollatorer, cyklar eller annat gods utanför era dörrar. Trappan är Er brandväg, den måste vara framkomlig!

Lägg inte heller torkmatta utanför längenhetsdörren, då detta utgör hinder för städning

För allas trevnad, rök inte i våra gemensamma utrymmen och glöm inte att släcka ljuset och låsa när du går.

Tvättstugorna

Viktigt är att vi följer anvisningarna som finns i tvättstugorna. Då går arbetet lättare och våra maskiner fungerar bra och håller längre.

Naturligtvis gör vi rent i tvättstugan efter vårt tvättpass exempelvis sopar och torkar golv samt gör rent filter i torktumlaren.

Om skada eller något annat fel uppstår – gör omedelbart en felanmälan till Stiftelsen Arjeploghus på telefon 0961-14 304 alternativt på www.arjeploghus.se

Vad får du göra själv

Vi har ansvar för att, med skäliga tidsmellanrum, måla och tapetsera i din bostad. Det hindrar inte att du själv, på egen bekostnad, målar och tapetserar i ditt hem. Men tänk på att arbetet ska vara fackmässigt utfört. Är arbetet felaktigt utfört, felaktigt material har används eller färgsättningen anses extrem, så kan bruksvärdet på bostaden minska och du blir ersättningsskyldig när du flyttar.

Om du är osäker på vad du får, eller inte får, göra – prata med oss.

Miljö

Sopor och avfall

Det är viktigt att vi tillsammans tar ett miljöansvar och respekterar de föreskrifter som gäller för sortering av sopor i olika fraktioner. För vissa produkter gäller ett så kallat producentansvar som innebär att produkter ska kunna återlämnas vid speciella stationer inom ett rimligt avstånd från bostaden.

Kom ihåg att mediciner ska återlämnas till apotek och att olika lösningsmedel som lacknafta, penseltvätt, klorin osv. inte får spolas ner i avloppet. Normalt kan dessa lämnas till återvinningsstationen.

Läs mer på kommunens hemsida

Bli klimatsmart – hemma

Några enkla råd för miljön och vår gemensamma plånbok:

  • Duscha istället för att bada. Rikta inte duschstrålen mot väggen
  • Teckna avtal för el märkt Bra Miljöval – grön el
  • Meddela oss om kranar eller WC-stol står och droppar
  • Använd diskbalja istället för att skölja under rinnande vatten
  • Låt aldrig TV, dator, DVD och video stå på i standbyläge Stäng av med strömbrytaren
  • Lägg lock på kastrull vid matlagning
  • Tina djupfryst i kylskåpet så sparar du el. Frosta av frysen minst en gång per år
  • Använd vattenkokare istället för att värma på spisen
  • Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor
  • Köp lokalt producerat, ekologiskt odlade produkter
  • Tvätta lätt smutsad tvätt i 40 grader istället för 60
  • Vädra kort och intensivt
  • Sätt upp ”Ingen reklam, tack” på dörren. Sparar på naturens resurser.
  • Släck lampor och armaturer när du lämnar rummet.
TV

Alla Arjeplogshus lägenheter har tillgång marksänd digital-tv signal via antennuttaget, med Boxer som leverantör. 

 

Du behöver utrustning som klarar av mottagning av marksänd digital-TV, en digitalbox. De flesta nyare TV-apparater har inbyggd digitalbox som klarar av mottagningen av digital-TV. Du behöver då endast göra en ny kanalsökning för att få tillgång till basutbudet som består av SVT1, SVT2, SVT 24, TV4, TV Finland , SVTB Barnkanalen och Kunskapskanalen .

För utökat kanalutbud kontakta Boxer på 0771-21 10 00.

Du som inte har utrustning för mottagande av digital-TV behöver skaffa en digitalbox för mottagande av digital-TV via marknätet. Vill du endast ta del av basutbudet räcker det med en enkel digitalbox utan plats för programkort. Vill du ha ett utökat kanalutbud behövs en digitalbox med plats för programkort.

Det går även att få en digitalbox via Boxer vid köp av programkort.

Uthyrning i andra hand

Skärpta regler för att hyra ut lägenheter i andra hand

Den 1 oktober 2019 infördes nya strängare regler mot otillåten andrahandsuthyrning. Även reglerna kring lägenhetsbyten och handel med hyreskontrakt skärptes. Dessutom förtydligades reglerna om inneboende. Förändringarna är viktiga att känna till eftersom en överträdelse av reglerna kan innebära att du som hyresgäst förlorar ditt hyreskontrakt, eller gör dig skyldig till brott.

Andrahandsuthyrning kräver hyresvärdens samtycke

Du får inte hyra ut din lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd. Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillåtelse, riskerar du att omedelbart bli av med ditt hyreskontrakt. Tidigare har man som hyresgäst haft möjlighet att vidta rättelse, det vill säga att sluta med andrahandsuthyrningen, eller att ansöka om hyresnämndens tillstånd och få ansökan beviljad. Den möjligheten finns inte längre.

Andrahandshyrans storlek

Du får inte ta ut en högre hyra än vad du själv betalar. Förstahandshyran är alltså ett tak för andrahandshyran. Om du hyr ut din lägenhet fullt möblerad får du göra ett tillägg om högst 15 procent. Om el, bredband, tv-kanaler eller liknande ingår i hyran, får du bara ta betalt för dina egna kostnader.

Du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt med omedelbar verkan om du tar ut en för hög hyra.

Inneboende

Att ha någon inneboende hos sig kräver inte hyresvärdens samtycke. Du måste dock använda lägenheten som din fasta bostad, eller ha den som en så kallad komplementbostad, för att det ska vara fråga om en inneboendesituation.

Den hyra som den inneboende betalar till dig ska vara proportionerlig i förhållande till den hyra du själv betalar. En inneboende som disponerar hälften av lägenheten ska alltså inte betala mer än hälften av förstahandshyran.

Lägenhetsbyte

Det krävs alltid samtycke från hyresvärden eller tillstånd från hyresnämnden för att du ska få genomföra ett lägenhetsbyte. Både hyresgästen som vill överlåta sin lägenhet och den som lägenheten överlåts till ska ha varit bosatta i sina lägenheter under minst ett år.

Olagligt i vissa fall

Sedan den 1 oktober 2019 är det brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan hyresvärdens samtycke, eller hyresnämndens tillstånd, och ta emot en hyra som inte är skälig, det vill säga för hög.

Det är även brottsligt att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att begära betalning för hyreskontrakt. Straffet för att förmedla, sälja eller köpa hyreskontrakt är böter eller fängelse.

Folkbokförd på rätt adress

Du måste vara folkbokförd där du bor. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

Riktlinjer för andrahandsuthyrning

Här finns pdf dokument 

Motorvärmarstyrning

APP för G-CTRL

Vårt styrsystem för bilmotorvärmare är uppkopplat mot Internet och det innebär att du också kan få en APP för att styra eluttagen via en smartphone.

Appen är ingen app i egentlig mening, men fungerar som en sådan då du skriver in adressen www.webel-online.se i din telefons webläsare. Du får då en fråga:

Vill du gå till den mobilanpassade sidan?

Välj OK.

Mobilen kommer därefter att spara en symbol i din telefon och du blir alltid inloggad via ”appen”. Dina inloggningsuppgifter är desamma som om du har loggat in på din dator.

Appen finns både på svenska och engel

Handbok för Webel

Stiftelsen Arjeploghus

Husdjur

Håll uppsikt över ditt eller dina husdjur, så att de inte stör dina grannar eller förorenar lekplatser, trädgårdsytor och andra utrymmen i huset. Husdjur får inte springa lösa inom fastigheten.

 

 

 

 

Kontakta oss

5 + 13 =

Stiftelsen Arjeploghus

Torggatan 5
938 31 Arjeplog
Telefon: 0961-14 301
E-post: arjeploghus@arjeplog.se

Telefontider :Måndag-Fredag 08:00-14:00

Besökstider : Måndag-Torsdag 09:00-11:00

Har du inte möjlighet att komma till oss under  våra öppettider, ring 0961-14301 så bokar vi en tid som passar dig bättre !

Felanmälan

Felanmälningar görs på vårt formulär. Eller ring 0961-14304 dagtid.

Vid akuta fel ring journummer 0961-14304.
Som akuta fel räknas exempelvis elavbrott, vattenläckage samt stopp i avlopp som kan medföra risk för skada på egendom och fastighet. Övriga felanmälningar görs  på vårt formulär.